• Gratis verzending vanaf 50 euro (NL & BE)
 • Onafhankelijk getest volgens EU-normen
 • Op vrijdag 27-1 verzend ik tot 16u

4.9900+ beoordelingen

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

  Hoe zit het nou eigenlijk met copyright?

  Zoals iedereen wel weet is Disney een enorm sterk merk, dat ontzettend veel heeft vastgelegd qua copyright, trademark en intellectueel eigendom. Toch zie je de laatste tijd heel veel siliconen kralen die gebaseerd zijn op Disney-karakters, of zelfs een ex

  Als je iets origineels maakt, is dat automatisch beschermd door copyright. Exact kopiëren is dan verboden.

  Helaas wordt in China niet zoveel waarde gehecht aan copyright ;-).
  Voor zover mijn dierenprints op siliconen kralen daar al onder vallen, zijn ze inmiddels exact gekopieerd door meerdere fabrieken, en ik kan en wil daar niets tegen doen, omdat ik vooraf al wist dat dit zou gaan gebeuren.

  Bij dierenprints gaat het ook nog eens om prints die in de natuur voorkomen, en die dus niet door iemand ontworpen/bedacht zijn. Ondanks dat is het niet de bedoeling om de print 1-op-1 te kopiëren, maar als je er veranderingen in aanbrengt, heb je dus eigenlijk een nieuwe 'unieke print'.

  Anders zit het met intellectueel eigendom. Dat moet je namelijk echt laten vastleggen.

  Intellectueel eigendom

  Intellectueel eigendom heeft te maken met unieke 'creaties van de geest': Uitvindingen, literaire en artistieke werken, symbolen, namen, afbeeldingen en commerciële designs vallen daar allemaal onder.

  Als een intellectueel eigendom is vastgelegd, is dit verboden:

  1. Het werk namaken
  2. Werken maken en verkopen die van het oorspronkelijke werk zijn afgeleid
  3. Het verspreiden van kopieën van het werk (door verkoop, verhuur, lease of uitlenen)
  4. Het werk openbaar tentoonstellen of op andere wijze aan publiek tonen.

  Bij punt 1 en 2 ontstaat het probleem met de kralen die de laatste tijd in opkomst zijn.

  Disney heeft namelijk het intellectuele eigendom voor alle creaties súper goed laten vastleggen.
  Dat betekent niet alleen dat je geen kralen mag maken/verkopen die exact op Disney-figuren lijken, maar dat productie/verkoop ook verboden is voor kralen die duidelijk zijn afgeleid van Disney-karakters. (En dat 'afgeleid zijn van' is echt een heel ruim begrip!) En dat geldt ook voor andere bedrijven, zoals Pixar en Marvel.

  Ik heb contact gehad met een designer die voor Disney werkt, en zij heeft me verteld dat hooguit de effen ronde kralen met muizenoortjes 'in het grijze gebied vallen', maar dat alle andere kralen die lijken op, of verwijzen naar Mickey, Minnie of andere Disney-karakters niet toegestaan zijn.

  Wat kan het gevolg zijn, als je het IE van een bedrijf schendt?

  Uit ervaring weet ik, dat (hoe klein je ook bent) je een probleem hebt als een bedrijf met goed vastgelegd intellectueel eigendom ontdekt dat jij kralen of andere producten verkoopt die dat schenden.
  Ik verkocht heel lang geleden de siliconen girafjes, waarvan het kopje leek op het kopje van de bekende 'Sophie de Giraffe'. Hun jurist mailde mij, en dwong me alle resterende voorraad te vernietigen. Daar ging behoorlijk wat geld mee verloren... 

  Ik had nog het geluk dat ik alleen hoefde te bewijzen dat de voorraad vernietigd was, en moest doorgeven hoeveel girafjes ik eerder al verkocht had. Maar ik had ook direct een (hoge) boete kunnen krijgen, of een vergoeding hebben moeten betalen voor iedere al verkochte giraf...

  Daarom heb ik destijds besloten om niets meer in te kopen dat op de grens valt van wat is toegestaan, of net daarbuiten.

  Bij mij zul je dus (helaas) geen Disney-kralen, of bijvoorbeeld Harry-Potter-kralen gaan vinden...
  Dus bij mij geen Belle en het Beest, Stitch, Grinch, Harry Potter, Superman, Batman, Spiderman, Mickey, Minnie, Donald Duck, enz.

  Het blijft jammer dat ik daardoor een heleboel ontzettend toffe dingen mis, maar ook wat dit betreft houd ik me liever aan de regels, en voorkom ik graag problemen of boetes.

  Mocht je dit soort kralen ergens anders kopen en openbaar gaan verkopen, weet dan dat ook jíj het gevaar loopt dat je een boete krijgt, of ander juridisch gedoe, en maak de afweging of het je dat risico waard is...

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Ik sla cookies op voor een beter werkende website. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »