Als je zelf producten wilt maken om te verkopen, moet je aan heel veel regels voldoen. Maar ook als je iets wilt maken voor je eigen kindje, of voor vrienden of kennissen, is het natuurlijk fijn om te weten wanneer je veilig bezig bent!

Ik heb mijn best gedaan om zo goed mogelijk voor jullie duidelijk te krijgen welke regels er allemaal zijn. Hieronder zal ik wat meer uitleg geven op basis van het schema dat ik heb gemaakt. (De info is bedoeld voor kleine ondernemers. Voor particulieren zijn stap 1 t/m 4 voldoende). Ik heb de informatie op deze pagina zo beknopt mogelijk geprobeerd te houden.

Je zult zien dat ik je niet exact zal vertellen hoe je het moet doen. Dat komt, omdat de stevigheid van het eindproduct volledig afhangt van de gebruikte kralen en hoe jij precies knoopt. Ik wil alleen laten zien dat er best een boel komt kijken bij het maken van artikelen voor verkoop.

Op deze pagina vind je een stappenplan. Wil je meer informatie over veiligheid, klik dan op de knop hieronder. Je leest hier meer details over onder andere het testen van producten.

Het stappenplan

Stap 1:

Zorg voor veilige materialen!
Gebruik alleen materialen die zijn goedgekeurd voor gebruik door baby's.
Als importeur ben ik verantwoordelijk voor de chemische certificaten van de kralen die ik verkoop, maar als maker van het eindproduct ben ook jíj verantwoordelijk voor het gebruik van goedgekeurde materialen! Zorg dus dat je precies weet wat je koopt, en waar.

De fabrikanten bleken de certificaten helaas onvoldoende op orde te hebben. Geen van allen hadden ze voor alle kleuren laten testen, en in Europa zijn andere/meer tests verplicht dan in Amerika, waar de certificaten van de fabrikanten meestal op gericht zijn.

Ik heb dus heel veel aanvullende tests laten doen op alle basis-siliconen die door de verschillende fabrieken gebruikt worden, waardoor alle kralen en kleuren die ik verkoop nu bewezen vrij zijn van schadelijke stoffen. Hetzelfde geldt voor het hout, het satijndraad en de kunststof speelkoordringen en kliksluitingen.

Ik heb alle materialen laten testen door SGS, en heb de benodigde certificaten in mijn bezit.

Niet alle artikelen die je op deze website vindt zijn geschikt voor baby's. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de tussenschijfjes met strass of (uiteraard) de pennen. Bij kralen die niet door de stevigheidstest zijn gekomen staat de vermelding 3+. Let daar dus ook op.


Stap 2:

Kies de juiste vormen! Te kleine kralen zijn in sommige gevallen onveilig voor gebruik door baby's, net als kralen met 'uitsteeksels', zoals de siliconen strikjes. Hoe leuk het er ook uitziet, kies alsjeblieft voor veiligheid! Heel veel hoekige kralen naast elkaar zorgen ervoor dat een speenkoord niet goed buigbaar is, of een bijtring niet goed rond wordt. Ook kan het draad daardoor zichtbaar worden, wat extra risico's op losraken met zich meebrengt! Ook houten onderdelen brengen altijd een risico met zich mee. Een enkele houten ring aan een bijtring kan door de stevigheidstest komen. Meerdere houten ringen aan 1 bijtring komen niet door de test, omdat ze kunnen breken als ze tegelijk (tegen elkaar aan) onder druk komen te staan. Een rammelaar maken is dus qua stevigheid geen goed idee.
Kies dus altijd voornamelijk voor ronde vormen kralen, en maak de maatverschillen onderling niet te groot. Wel kun je variëren met structuur, bijvoorbeeld door af te wisselen met ribbelkralen, maar varieer vooral ook met kleuren. Daar houden baby's van!


Stap 3:

Let goed op afmetingen! Maak een speenkoord (exclusief clip) bijvoorbeeld nooit langer dan 22 centimeter. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat sommige langere namen niet mogelijk zijn aan een speenkoord, omdat je dan geen ruimte meer over hebt voor andere kralen. Zorg er altijd voor dat baby's niet bekneld kunnen raken in je eindproduct. Ofwel met hun nek, ofwel met hun vingertjes.
Houd het eindproduct liever basic. Dat verkleint de kans op ongelukken enorm!


Stap 4:

Als je je veilige materialen en vormen bij elkaar hebt verzameld, is het tijd om te rijgen!
Daar zijn in de loop der tijd verschillende methoden voor ontwikkeld.
Voor speenkoorden kun je deze grofweg indelen in de 'Knoopmethode' en de 'Brandmethode'.
Bij die laatste versmelt je het satijndraad met elkaar, waarna je er heel gemakkelijk kralen op kun schuiven en af kunt knopen. Omdat het satijndraad door het verhitten en smelten soms ongemerkt zwakkere plekken kan krijgen, geef ik zelf de voorkeur aan de Knoopmethode.

Bij de hulpfilmpjes onder Info & Tips laat ik onder andere zien hoe ik een speenkoord en een bijtring knoop, maar geef ik ook korte instructies voor andere leuke zelfgemaakte artikelen.
De manier waarop ik een bijtring knoop is getest en goedgekeurd door SGS.
Het speenkoord is (nog) niet getest. Wel zijn koorden met dezelfde clips en satijndraad al bij SGS door de test gekomen, en zorg ik op meerdere manieren dat er geen kralen los kunnen raken van het koord.
Het filmpje kan nu dus al goed als houvast dienen.


Stap 5:

Tijd om te laten testen! Als je producten voor de verkoop maakt, is het testen voor bijtringen en ander speelgoed verplicht. Een bijtring/ander stuk speelgoed moet voldoen aan de speelgoedrichtlijn, en moet na goedkeuring een CE-keurmerk krijgen.
Iedere volgorde van kralen geldt daarbij als een apart model, en moet dus apart getest worden!

Voor speenkoorden is testen niet strikt verplicht, maar ik raad absoluut aan om het wel te doen als je echt serieus wilt gaan verkopen. Laat bijvoorbeeld eenmalig een speenkoord testen, zodat je zeker weet dat je bevestigingsmethode veilig is. Gebruik daarnaast geen té bijzondere vormen aan speenkoorden, zeker niet als je die niet ook nog apart laat testen!

Als je al je materialen bij mij bestelt, hoef je geen aanvullende chemische tests te laten doen en kun je iedere kleurencombinatie maken die je wilt.
Je kunt dan namelijk terugvallen op de tests die ik al heb laten doen.

Let op: Als je bijtringen wilt gaan verkopen, ben je officieel verplicht om je eigen eindproduct alsnog te laten testen, ook al is de manier van knopen die je op deze website vindt in principe veilig. Iedereen knoopt namelijk toch weer net anders, of gebruikt andere vormen en maten kralen.
Alleen een erkend testbureau kan rechtsgeldig bepalen of jouw eindproduct veilig is.


Stap 6:

Als je alle stappen hebt doorlopen, kun je echt aan de slag! Je kunt eindeloos gaan variëren met kleuren, en de mooiste creaties maken! Zorg altijd voor de juiste documentatie bij je eindproducten (bijvoorbeeld waarschuwingen over het niet zonder toezicht gebruiken van de producten, het niet mee naar bed geven van een speenkoord, enzovoort). Ook met goedgekeurde producten moet namelijk voorzichtig worden omgegaan, en bij beschadigingen mogen ze niet meer gebruikt worden.
Maar bovenal: geniet ervan! Het is zó leuk om te doen!

Heel veel succes en plezier!