Extra informatie over veiligheid
Siliconen kralen worden bijna altijd verkocht om baby- of kinderartikelen mee te maken. Voor dat soort producten gelden in Europa hele strenge regels.
Meestal worden siliconen kralen verkocht met daarbij de vermelding dat ze BPA-vrij zijn, en van Foodgrade siliconen zijn gemaakt. Dat klopt inderdaad. Alle siliconen zijn BPA-vrij, omdat dat een stof is die alleen in plastic voorkomt, maar dat alleen is onvoldoende reden om de artikelen goed te keuren voor de Europese markt. (Dat geldt ook voor de melding 'FDA-approved'. De FDA is namelijk een Amerikaans orgaan, en staat dus los van de Europese markt). De Amerikaanse regelgeving op dit vlak is veel soepeler dan de Europese, en de certificaten van de fabrikanten zijn over het algemeen gericht op de Amerikaanse markt. Ook al zeggen de meeste fabrikanten dat hun producten ook voor Europa zijn getest, er is dan meestal 1 verplichte Europese test gedaan, op 1 kleur. Andere Europese eisen qua veiligheid overlappen soms met de Amerikaanse normen. Maar ook daarvoor geldt dus, dat de fabriekscertificaten over het algemeen maar voor 1 kleur gelden. Daarmee vinden fabrikanten dat ze alles afgedekt hebben.
Ik heb alle materialen die gebruikt worden om siliconen kralen te maken, al het hout, het satijndraad en de bevestigingsringen en kliksluitingen apart en onafhankelijk laten testen volgens onderstaande normen:
Maak je bedrijfsmatig speelgoedartikelen van siliconen kralen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het laten testen van de stevigheid hiervan. Dit is echt heel belangrijk, en dient te gebeuren door een officiële testinstantie. Dat is de enige manier die erkend wordt volgens Europese wetgeving. Accessoires als sleutelhangers en pennen hoeven niet getest te worden. Het testen van speelgoed is verplicht voor artikelen die gemaakt worden voor kinderen tot 14 jaar. Testen rondom verstikkingsgevaar worden gedaan voor kinderen tot 3 jaar.
Bij bijtringen geldt iedere samenstelling van kralen als een ander model, en je moet je afzonderlijke modellen dus echt apart laten testen om een markering te mogen aanbrengen, en ze ook echt officieel/wettelijk te mogen verkopen.
Siliconen bijthangers die ook als los speelgoed gebruikt kunnen worden, moeten ook op stevigheid en afmetingen getest zijn, als speelgoed. Maar ook als je ze bijvoorbeeld aan een maxicosi-hanger, bijtring of wagenspanner zou willen gebruiken, is het belangrijk dat de hangers zelf door de test zijn gekomen. Anders zal je eindproduct ook nooit goedgekeurd worden.
Let op: in 2024 heb ik 19 bijthangers opnieuw laten testen, omdat ik de claims over veiligheid van de fabrikanten niet 100% vertrouwde. En terecht: 12 van de 19 werden afgekeurd, op grond van formaat. Iets dat heel gemakkelijk te voorkomen was geweest!
De kralen die ik verkoop zijn niet door mij op stevigheid getest. De reden hiervoor is, dat ik alleen losse onderdelen verkoop en de stevigheid mede afhankelijk is van de wijze waarop de artikelen verwerkt worden.
Let op: enkele kralen zijn door anderen inmiddels apart getest op 'kleine onderdelen'. Bij de kralen die niet door die tests zijn gekomen, heb ik de waarschuwing '3+' gezet. Deze kralen kun je dus niet gebruiken voor producten voor kinderen onder de 3 jaar, maar bijvoorbeeld wel voor sleutelhangers en pennen.
Niet alle kralen zijn getest, dus dit betekent niet automatisch dat andere kralen met 'uitsteeksels' wél door de test komen. Blijf dus bij het maken van baby-artikelen altijd heel erg kritisch, en neem qua onderdelen het zekere voor het onzekere (hoe leuk bepaalde kralen er ook uitzien). Veiligheid is het állerbelangrijkst, als het om baby-artikelen gaat!
Speenkoorden moeten voldoen aan de EN 12586. Deze norm geldt speciaal voor speenkoorden. De norm omvat onder andere dat het koord zonder clip niet langer dan 22 cm mag zijn, dat er geen onderdelen los kunnen raken, de gebruikte onderdelen niet te klein zijn, en dat alle gebruikte materialen zeker vrij zijn van schadelijke stoffen. (Daarvoor zijn dus wel certificaten nodig). De clip moet voorzien zijn van ventilatiegaten.
Testen is bij speenkoorden niet verplicht, maar er zijn de afgelopen jaren al meerdere terugroepacties geweest, omdat speenkoorden toch niet veilig bleken te zijn. Wil je zeker zijn, laat je artikelen dan testen!
Bijtringen moeten getest worden volgens de EN 71-1 en EN 71-2. Reken qua kosten per model op 200-250 euro. Begin je dus net, en wil je aan alle eisen voldoen, dan kan het slim zijn om maximaal 2-3 basismodellen te ontwerpen, en daarbinnen met kleuren te variëren.
Ieder 'model' heeft officieel een aparte test nodig. Een model is een bepaalde volgorde van kralen. Als je 1 bijtring hebt laten testen, weet je dat je manier van knopen veilig is, maar bij andere samenstellingen van kralen werken er andere krachten op de individuele kralen, en kunnen de resultaten van de tests dus ook anders zijn.
Algemene veiligheidsopmerkingen mbt de artikelen die ik verkoop:
- Siliconen producten zijn in eerste instantie geproduceerd om gebruikt te worden door baby's met doorkomende tandjes. Een aantal artikelen bleek (gelukkig) ook geschikt voor gebruik door stevige bijters. Hoewel siliconen behoorlijk stevig en veerkrachtig zijn, is het erg belangrijk om de producten regelmatig te controleren op beschadigingen.
- De plastic veiligheidssluitingen en kunststof bevestigingsringen zijn niet bedoeld om op te bijten! Mocht jouw kind daar toch de voorkeur voor blijken te hebben, houd dan goed in de gaten of de sluiting heel blijft!
Bevestig een speenkoord of speelkoord (is ook speelgoed, en moet dus getest zijn) altijd ergens aan, zodat er niet direct op de sluiting gebeten wordt. Kinderkettingen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar, zijn geen speelgoed, en dienen uiteraard ook regelmatig op beschadigingen gecontroleerd te worden. - Ik ben heel lang bezig geweest om manieren te vinden om de siliconen zó te rijgen, dat er bij normaal gebruik absoluut geen kralen los kunnen raken. Zo zijn, volgens mijn instructie, bijtringen aan twee kanten geknoopt. Mocht onverhoopt de laatste knoop ooit losraken, dan moet het draad eerst nog helemaal terug door alle kralen, waarna er alsnog een driedubbele knoop rest.
Bij artikelen met kliksluitingen raad ik aan om een knoopje direct achter de sluiting te leggen, waardoor de draad niet terug kan schuiven en de knoop bloot kan komen te liggen (daardoor zou de sluiting namelijk los kunnen raken). - Hoewel ik veel tijd en zorg heb besteed aan de hulpfilmpjes om veilig te rijgen, is het belangrijk om de artikelen alleen onder toezicht te laten gebruiken, en kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor het eindresultaat. De filmpjes zijn er puur om jullie op weg te helpen. Ik heb ze ooit gemaakt omdat ik hele gevaarlijke dingen zag gebeuren, maar de eindresultaten zijn niet allemaal officieel getest. Wel heb ik zelf natuurlijk op allerlei manieren stevig kracht op de artikelen uitgeoefend, en geprobeerd of het draad echt niet los kon raken. De uiteindelijke stevigheid en veiligheid van wat je maakt, is je eigen verantwoordelijkheid.
Geef geen speenkoorden, speelkoorden of bijtringen mee naar bed!
Zorg daarnaast dat speenkoorden en speelkoorden niet te lang zijn. Een speenkoord mag, zonder clip, maximaal 22 cm lang zijn, zodat het niet om het nekje van je kindje verstrikt kan raken.
Nota bene: Maak je zelf een artikel van kralen die je bij mij koopt, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van dit product. Ook als je gebruik maakt van mijn hulpfilmpjes.
De instructies zijn in de eerste plaats bedoeld voor particulieren die iets voor eigen gebruik willen maken.
Maak je bedrijfsmatig artikelen van siliconen kralen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het laten testen van de stevigheid hiervan. (De chemische tests heb ik dus al voor je laten doen).
Als je twijfelt over de stevigheid, begin dan alsjeblieft opnieuw! Blijf bij het gebruik van siliconen kralen altijd je gezonde verstand volgen, dus laat je kinderen bijvoorbeeld nooit zonder toezicht met geregen artikelen spelen, en zorg dat ze niet bij de losse kralen kunnen!
Ben je het niet eens met mijn manier van knopen? Dat kan! Voel je vrij om zelf een andere manier toe te passen, maar blijf altijd de veiligheid centraal stellen.