Op deze pagina kun je meer lezen over wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het maken van speenkoorden en bijtartikelen.

Basisbenodigdheden

  • Satijndraad. Dit draad is veruit het meest geschikt, omdat het stevig is en nauwelijks rekt.
  • Kralen. Voor iedere soort artikel zijn bepaalde kralen wel of niet geschikt. Hieronder zal ik daar iets meer over vertellen.
  • Een sluiting, speenclip of bevestigingsring, afhankelijk van het artikel dat je wilt gaan maken.
  • Een naald. Gebruik voor het rijgen het liefst een naald met groot oog en stompe punt. (Ook te koop via deze website) Hierdoor past het draad gemakkelijk door de naald, en kun je de siliconen niet beschadigen met de punt van de naald.
  • Een tangetje. Voor artikelen waarbij de draad meerdere keren door dezelfde kraal geregen moet worden, heb je een tangetje nodig. Hiermee kun je grip op de naald houden en kracht zetten.
  • Wil je werken met de zogenaamde 'brandmethode'? Dan is een omkeernaald handig, en kun je siliconen vingerhoedjes bestellen zodat je je vingers niet brandt als je het satijndraad aan elkaar vast smelt.

Welke kraal gebruik je waarvoor?
(En hoeveel draad heb je nodig?)

Bijtring:

Met 12-14 kralen van 15 mm kun je een mooie strakke ring maken. Wanneer je kiest voor (afwisseling) met andere maten en vormen heb je soms meer kralen nodig. Vooral als de andere kralen hoekig zijn heb je een grotere ring nodig om te zorgen dat er tussen de kralen geen draad te zien is. Gebruik liever geen kralen die kleiner zijn dan ongeveer 15 mm in doorsnede. Uitzondering hierop vormen de tussenschijfjes. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat je gemakkelijker een langere naam aan een bijtring kunt rijgen, terwijl deze nog wel gewoon rond gebogen kan worden.
Gebruik voor het maken van een bijtring zeker een meter satijndraad. Je kunt beter op iets teveel draad rijgen, dan krap uitkomen, want dat laatste werkt niet fijn. Omdat je bij een bijtring meerdere keren door dezelfde kraal rijgt, kun je dit niet zonder rijgnaald.

Speenkoord:

Een speenkoord maak ik zelf ook altijd met kralen van minimaal 14/15 mm doorsnee. Kralen groter dan 19mm vind ik zelf niet zo geschikt voor een speenkoord. Daar wordt het te zwaar en te grof van. Ik gebruik over het algemeen 9-12 kralen voor een speenkoord. Bij meer kralen wordt het koord al snel te lang. Denk altijd aan de veiligheid! (een speenkoord mag inclusief lus, zonder clip, maximaal 22 cm lang zijn. Het hangt van de gekozen kralen af, hoeveel kralen je hierop kwijt kunt).
Voor een speenkoord heb je minimaal een meter satijndraad nodig, maar voor de zekerheid kun je het best 2 meter bestellen. Net als bij een bijtring werkt het het fijnst als je een goed stuk draad overhoudt bij het knopen. Voor het maken van een speenkoord heb je een rijgnaald en een tangetje nodig, omdat je de draad meerdere keren door dezelfde kraal moet rijgen. Als je de brandmethode gebruikt, heb je minder draad nodig. Deze methode gebruik ik zelf niet.


Kinderketting:

Kinderkettingen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit betekent dat er sprake is van een (vrijwel) volledig gebit met scherpe tandjes. Kleinere kralen dan 15 mm zijn hiervoor dus niet geschikt. Uitzondering vormen kettingen voor kinderen die niet echt bijten op een ketting, maar de ketting als accessoire dragen. Daarvoor zijn kinderkettingen van siliconen namelijk ook prima geschikt. Onder andere vanwege de veiligheidssluiting die los zal schieten zodra het kind ergens achter blijft haken met de ketting. Bestel voor een kinderketting 1 meter satijndraad.
Maak je een ketting voor een kind dat op de kralen bijt? Controleer dan voorafgaand aan ieder gebruik op beschadigingen.
Voor stevige bijters raad ik aan om geen hoekige kralen te gebruiken. De randjes nodigen namelijk snel uit tot 'knabbelen'.


Voedingsketting:

Een voedingsketting is vooral bedoeld om mee te spelen tijdens het voeden, en voor het bevredigen van de bijtbehoefte bij het doorkomen van de eerste tandjes. Hiervoor zijn in principe alle kralen geschikt.
Als je knopen tussen de kralen gaat leggen, bestel dan voor een ketting 2 meter satijndraad. Als je niet knoopt tussen de kralen is 85 centimeter een gebruikelijke lengte voor een volle ketting, en heb je dus voldoende aan 1 meter.
Een voedingsketting heb je altijd om je eigen nek, en mag je dus nooit als speelgoed los aan een kindje geven. Daarvoor is een ketting namelijk veel te lang. Met de ketting om je eigen nek heb je continu goed toezicht op je kindje.

Let op: Een bijtring wordt gezien als speelgoed. Als je die wilt verkopen, dienen ze ook als zodanig getest te worden.

Bij speenkoorden moet je zorgen dat je aan de richtlijnen voldoet. Wil je speenkoorden verkopen en volledig zeker zijn van de veiligheid? Laat deze dan ook testen.

Kettingen zijn geen speelgoed!! Let bij kettingen die door kinderen gedragen worden altijd heel goed op eventuele beschadigingen.