Sinds een paar jaar zijn de materialen die ik verkoop om baby-artikelen te maken 'volledig gecertificeerd'.
Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

In 2019 leerde ik wat nou eigenlijk de regels waren om siliconen kralen in Europa te mogen verkopen. Dat ging trouwens nog niet zo makkelijk. Op internet is er namelijk eigenlijk net niks te vinden over waar je aan moet voldoen...

Uiteindelijk heb ik met zowel SGS in Nederland als SGS in China uitgebreid contact gehad, en samen zijn we tot een lijst gekomen met tests die gedaan moeten zijn om aan de Europese regelgeving te voldoen.

1 van de belangrijkste dingen bleek te zijn dat álle kleuren goedgekeurd moeten zijn. De kleurstoffen zijn namelijk júist de stoffen waarin bijvoorbeeld cadmium en lood voorkomen. Omdat alles in China geproduceerd wordt, wilde ik 100% zeker zijn dat er veilige kleurstoffen gebruikt worden. Niet alleen in de kralen, maar bijvoorbeeld ook in het satijndraad.

Ik begon met het opvragen van alle certificaten van de fabrieken waar ik op dat moment mee samenwerkte. Geen van allen bleken ze ook maar in de buurt te komen van wat er in Europa verplicht is... Wat een tegenvaller was dat! Helaas bleken de fabrikanten niet bereid te zijn om de tests alsnog te laten doen.

Europa is in verhouding een kleine afzetmarkt voor ze, en voor Amerika gelden veel minder strenge regels, waar ze over het algemeen wel aan voldoen (al betwijfel ik of het voor Amerika voldoende is om slechts 1 kleur getest te hebben).

Er zat dus niets anders op: Ik moest zelf de tests gaan aanvragen en betalen.

Ik koos de twee fabrieken waarmee ik de beste en langste contacten had, en wiens siliconen wat mij betreft de beste kwaliteit hadden, en vroeg om hun medewerking in het opsturen van de te testen materialen. 
Binnen een paar weken (en inmiddels duizenden euro's armer) had ik alle benodigde certificaten, op mijn eigen bedrijfsnaam.

Een paar maanden later hoorde ik dat de eisen voor 1 van de tests alweer veranderd waren, waardoor ik in 2020 opnieuw alle materialen heb laten testen (daar is toen ook nog een test aan toegevoegd, die geadviseerd werd door SGS in China). Die aanvulling kostte ook weer een paar duizend euro, maar het belangrijkste voor mij was, dat ik alles weer helemaal netjes op papier had staan!

Dit jaar (2022) besloot ik, na een mindere periode op privégebied, dat het weer tijd was om te groeien. Omdat we inmiddels een paar jaar verder zijn, hoopte ik dat er een heleboel veranderd zou zijn bij de fabrikanten.

Omdat ik om echt te groeien het liefst ook weer bij andere fabrieken zou willen inkopen, mailde ik een aantal fabrikanten waar ik ooit mee samenwerkte opnieuw, en vroeg hen om de nieuwste certificaten.

En dat is het moment dat ik toch wel behoorlijk schrok...

Van 1 hele grote fabrikant kreeg ik slechts 2 tests van mijn lijstje opgestuurd. Deze tests waren alleen op turquoise siliconen uitgevoerd. Volgens de fabrikant zijn deze certificaten écht genoeg voor Europa, want iedereen in Europa gebruikt ze...

Ik vroeg de contactpersoon of ze er bewust voor hadden gekozen om maar 1 kleur te testen. Ja, zei ze, want het gaat om het basismateriaal. De siliconen. Toen ik zei dat echt alle kleuren getest moesten zijn, omdat juist in de kleuren de schadelijke stoffen kunnen zitten, en er ook nog op veel meer onderdelen getest moet worden, kreeg ik vervolgens geen reactie meer...

Een andere fabrikant had wel meer kleuren laten testen, maar ook niet op alle onderdelen.

Geschrokken en teleurgesteld besloot ik om te gaan sparen om wéér dure tests uit te laten voeren, op mijn eigen kosten.

Allereerst, omdat ik gewoon verplicht ben om aan de wet te voldoen.

Maar ook, omdat ik het jullie makkelijker wil maken om je eigen creaties te laten testen, als je die wilt verkopen. Bij mij staat namelijk zwart op wit dat alles goedgekeurd en veilig is. Je hoeft dan zelf geen chemische tests meer te laten doen. De stevigheidstests alleen zijn al duur genoeg!
Het kan zijn dat je controle krijgt, en dan moet kunnen aantonen dat alle kleuren die je gebruikt hebt veilig zijn. Met alleen de fabriekscertificaten kun je dat dus niet...

Wil je niets verkopen, maar alleen voor privégebruik maken? Ook dan kan het natuurlijk fijn zijn om te weten dat alle papieren in orde zijn!

Voor zover ik weet ben ik nog steeds de enige verkoper die niet met de fabriekscertificaten werkt, en na mijn laatste check ben ik daar weer heel blij om! Het was duur, ik heb er destijds nachten van wakker gelegen, en het remt me nu in mijn groei (waar ik soms ook weer van wakker lig ;-) ), maar ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik destijds alle materialen heb laten testen!

In de afgelopen paar jaar heb ik alle tests laten doen voor 3 grote fabrieken. Inmiddels heb ik ook bevestiging gekregen dat ik daarmee alle siliconen die door grotere fabrieken gebruikt worden voor het maken van kralen extra heb laten testen. Dat gaf me de mogelijkheid om nu flink uit te breiden, en dat ook in de toekomst te blijven doen!

Bereid je dus maar voor op nog véél meer fantastische kralen, de komende tijd.
Er is alweer van alles in ontwerp en in productie!