• Gratis verzending vanaf 50 euro (NL & BE)
 • Onafhankelijk getest volgens EU-normen
 • Op vrijdag 3-2 verzend ik tot 13u

4.9900+ beoordelingen

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

  Veiligheid & Certificaten

  Er is de laatste tijd heel veel te doen over de veiligheid van siliconen kralen, en dan vooral over de certificering ervan.
  Omdat het heel erg lastig is om precies te vinden wat de Europese regels zijn, heb ik een aantal keren contact gehad met SGS, om te achterhalen hoe het nou precies zit.

  In het kort (Informatie in overleg met SGS, laatst gecheckt en geüpdatet in augustus 2022):

  • Alle kleuren en materialen die je verwerkt/verkoopt voor gebruik door baby's en kinderen moeten getest en goedgekeurd zijn op chemische samenstelling.
   De certificaten die siliconenfabrieken standaard hebben, voldoen niet aan deze eis. Degene bij wie jij je kralen koopt, moet dus aanvullende chemische tests hebben laten doen (anders zul je dit zelf moeten laten doen als je je handgemaakte artikelen wilt gaan verkopen).

  • Ik heb direct contact met de 4-5 grootste fabrieken die siliconen verkopen, en geen van allen hebben zij zelf alle benodigde certificaten, en zéker niet voor alle kleuren. Afgaan op fabrieksclaims is dus onvoldoende!

  • Speenkoorden hoeven niet verplicht op stevigheid getest te zijn. Wel moeten ze aantoonbaar voldoen aan de richtlijnen, en moeten ze dus ook gemaakt zijn van stevige materialen die volledig chemisch goedgekeurd zijn. Heb je dit niet zwart op wit in orde, dan heb je bij controle een probleem.
   Speenkoorden die ook een speel-element hebben, zoals bijvoorbeeld de optie om er een bijtspeeltje of bijtring aan te bevestigen, of met ringetjes er omheen, moeten wel als speelgoed getest worden.

  • Bijtringen, maxi-cosi-hangers en wagenspanners worden gezien als speelgoed, en moeten voor verkoop als zodanig getest worden. In principe moet dit door een officiële instantie gedaan worden, omdat er specifieke, gecontroleerde testomstandigheden gebruikt moeten worden. Dit raad ik dan ook ten zeerste aan!

  • CE-markeringen zijn verplicht voor speelgoed, en gelden dus niet voor speenkoorden, losse kralen of fabrieken. Kralen kúnnen dus niet CE-gemarkeerd zijn. Als speelgoed wat je maakt officieel is goedgekeurd, ben je verplicht er een CE-markering op aan te brengen. Daarvoor moet dit product dan dus ook volledig getest zijn. (dus ook chemisch, voor álle gebruikte kleuren)

  • Maak je bedrijfsmatig speelgoedartikelen van siliconen kralen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het laten testen van de stevigheid hiervan. Dit is echt heel belangrijk, en dient te gebeuren door een officiële testinstantie. Dat is de enige manier die erkend wordt volgens Europese wetgeving.
  • Bij bijtringen geldt iedere samenstelling van kralen als een ander model, en je moet je afzonderlijke modellen dus echt apart laten testen om een markering te mogen aanbrengen, en ze ook echt officieel/wettelijk te mogen verkopen. (Tenzij je je bijtring exact, dus ook qua volgorde van kralen op dezelfde manier in elkaar zet als die van iemand die wél dat specifieke model heeft laten testen, én alle chemische certificaten voor de gebruikte kleuren beschikbaar zijn)
  • Alle siliconen, hout, satijndraad, sluitingen en speelkoordringen die ik verkoop zijn in mijn opdracht onafhankelijk getest. Alle gebruikte kleurstoffen zijn dus ook veilig! Ik heb certificaten van 3 verschillende fabrieken, op basis van tests die door mijzelf zijn aangevraagd en bekostigd. Inmiddels heb ik nog een fabrikant toegevoegd, waar ik alle noodzakelijke certificaten ook van heb gekregen (via een collega), en ik wil de komende maanden nog 1-2 fabrieken toevoegen aan mijn leveranciers, waarvan ik uiteraard ook alle materialen zal laten testen.

  • Siliconen bijthangers die ook als los speelgoed gebruikt kunnen worden, moeten ook op stevigheid getest zijn, als speelgoed. Maar ook als je ze bijvoorbeeld aan een maxicosi-hanger, bijtring of wagenspanner zou willen gebruiken, is het belangrijk dat de hangers zelf door de test zijn gekomen. Anders zal je eindproduct ook nooit goedgekeurd worden.
   (Ik zal in 2023 weer enkele bijthangers aan de webshop toevoegen, maar niet voordat ik ze op stevigheid heb laten testen. Omdat dat heel veel geld kost, hoop ik op jullie begrip dat het even duurt).

  • De kralen die ik verkoop zijn niet door mij op stevigheid getest. De reden hiervoor is, dat ik alleen losse onderdelen verkoop en de stevigheid mede afhankelijk is van de wijze waarop de artikelen verwerkt worden. Een uitzondering hierop vormen de olifanten en de ronde siliconen hangers. Deze zijn als 'speelgoed' getest.
   Let op: enkele kralen zijn door anderen inmiddels apart getest op 'kleine onderdelen'. Bij de kralen die niet door die tests zijn gekomen, heb ik de waarschuwing '3+' gezet. Deze kralen kun je dus niet gebruiken voor producten voor kinderen onder de 3 jaar, maar bijvoorbeeld wel voor sleutelhangers en pennen.
   Niet alle kralen zijn getest, dus dit betekent niet automatisch dat andere kralen met 'uitsteeksels' wél door de test komen. Blijf dus bij het maken van baby-artikelen altijd heel erg kritisch, en neem qua onderdelen het zekere voor het onzekere (hoe leuk bepaalde kralen er ook uitzien). Veiligheid is het állerbelangrijkst, als het om baby-artikelen gaat!

  • Wil je weten of alle certificaten beschikbaar zijn als je kralen koopt? Vraag er dan naar bij de shop waar je wilt bestellen. Als alles er is, zullen ze je dit graag laten zien. Een stukje verderop op deze pagina vind je het lijstje met tests die volgens SGS Nederland en SGS China gedaan moeten zijn om deze producten in Europa te mogen verkopen. (En die moeten dus voor iedere mogelijke kleur gelden)
   Mijn eigen certificaten heb ik hieronder openbaar en downloadbaar staan. De fabrikanten heb ik doorgestreept (dat zullen jullie hopelijk begrijpen). Twijfel je over de echtheid? Deze is met behulp van de dossiernummers op de certificaten bij SGS te checken.

   

  Hieronder lees je uitgebreidere informatie over de tests en de certificaten:

  Siliconen kralen worden bijna altijd verkocht om baby- of kinderartikelen mee te maken. Voor dat soort producten gelden in Europa hele strenge regels.
  Meestal worden siliconen kralen verkocht met daarbij de vermelding dat ze BPA-vrij zijn, en van Foodgrade siliconen zijn gemaakt. Dat klopt inderdaad. Alle siliconen zijn BPA-vrij, omdat dat een stof is die alleen in plastic voorkomt, maar dat alleen is onvoldoende reden om de artikelen goed te keuren voor de Europese markt. (Dat geldt ook voor de melding 'FDA-approved'. De FDA is namelijk een Amerikaans orgaan, en staat dus los van de Europese markt). De Amerikaanse regelgeving op dit vlak is veel soepeler dan de Europese, en de certificaten van de fabrikanten zijn over het algemeen gericht op de Amerikaanse markt. Ook al zeggen de meeste fabrikanten dat hun producten ook voor Europa zijn getest, er is dan meestal 1 verplichte Europese test gedaan, op 1 kleur. Andere Europese eisen qua veiligheid overlappen soms met de Amerikaanse normen. Maar ook daarvoor geldt dus, dat de fabriekscertificaten over het algemeen maar voor 1 kleur gelden. Daarmee vinden fabrikanten dat ze alles afgedekt hebben.

  Ook wordt door fabrikanten vaak geschermd met CE-markeringen. Deze kúnnen echter niet voor individuele kralen of zelfs volledige fabrieken gelden. Het is een markering die moet worden aangebracht op speelgoed dat aan alle Europese eisen voldoet. Zowel chemisch (qua samenstelling) als mechanisch (qua stevigheid).

  Als importeur van producten die voor baby's bedoeld zijn, ben ik wettelijk verplicht om te controleren of inderdaad aan alle Europese veiligheidseisen is voldaan. Als dat onvoldoende bewezen is, bijvoorbeeld doordat bepaalde certificaten ontbreken, móet ik extra tests laten uitvoeren.
  Ik heb nog geen enkele fabrikant gevonden die alle officieel verplichte tests ook echt heeft laten uitvoeren (en ik ken ze volgens mij inmiddels allemaal).

  Vrijwel altijd is maximaal 75% van de tests gedaan, en dan in de meeste gevallen ook maar op 1 kleur, terwijl uiteraard iedere afzonderlijke kleur andere stoffen bevat. Júist de kleurstoffen kunnen stoffen als cadmium en lood bevatten, waardoor het heel belangrijk is dat alle kleuren getest worden.

  Daarom heb ik alle materialen van 2 fabrieken volledig opnieuw laten testen. Zo voldoe ik aan de gestelde eisen, weet ik 100% zeker dat alles veilig is, en dat jullie de materialen met een gerust hart kunnen gebruiken. Tegelijkertijd help ik jullie ermee, wanneer je eindproducten maakt van (alleen) materialen die je bij mij gekocht hebt. Het scheelt je namelijk enorm dure chemische tests!

  Als ik ga inkopen bij nieuwe fabrieken, check ik hun certificaten, en laat ik waar nodig extra tests uitvoeren, om ook daar alles af te dekken.

  **De laatste tijd blijkt het gerucht de ronde te doen dat ik gewoon heel veel geld heb betaald om mijn eigen bedrijfsnaam op bestaande certificaten te laten zetten, maar het gaat dus wel degelijk om volledig andere certificaten, die veel meer tests omvatten, die ik zelf heb aangevraagd en bekostigd.**

  Omdat laten testen extreem duur is (ik heb er zelf meer dan 16.000 euro aan moeten uitgeven), ben ik voor mijn inkoop gebonden aan de fabrieken waarvan ik de artikelen al heb laten testen/waarvan de certificaten volledig zijn en dus geschikt voor de Europese markt. Dat zorgt er helaas wel voor dat ik lang niet alles kan inkopen. Ik laat daarom zoveel mogelijk eigen kleuren maken, en probeer ook regelmatig een eigen vorm kraal te ontwikkelen.


  Er zijn testrapporten beschikbaar voor alle siliconen artikelen, het satijndraad, alle houten artikelen, de kliksluitingen en de speelkoordringen. De speenclips worden in Europa geproduceerd, en moeten daardoor vanuit de fabriek al verplicht aan alle Europese normen voldoen.

  Alle artikelen zijn (indien van toepassing) getest naar de volgende normen:

  * EN 71-3 (2019)
  * EN 71-12
  * Reach LEAD
  * Reach Cadmium
  * Reach Organotin
  * PAH's Reach
  * SCCP's POP regulation
  * Formaldehyde (houten artikelen)


  De artikelen zijn niet op stevigheid getest. De reden hiervoor is, dat ik alleen losse onderdelen verkoop en de stevigheid mede afhankelijk is van de wijze waarop de artikelen verwerkt worden
  . Een uitzondering hierop vormen de olifanten en de ronde siliconen hangers. Deze zijn als 'speelgoed' getest.
  Let op: enkele kralen zijn door anderen apart getest op 'kleine onderdelen'. Bij de kralen die niet door de test zijn gekomen, heb ik de waarschuwing '3+' gezet. Deze kralen kun je dus niet gebruiken voor producten voor kinderen onder de 3 jaar.


  **Wil je zelfgemaakte artikelen laten testen voor verkoop, houd er dan rekening mee dat alle materialen die je gebruikt hebt officieel getest moeten zijn op de aanwezigheid van schadelijke stoffen (ofwel door de fabrikant, ofwel door de verkoper). Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor het draad (oa ivm kleurstoffen die gebruikt zijn).**

  Speenkoorden moeten voldoen aan de EN 12586. Deze norm geldt speciaal voor speenkoorden. De norm omvat onder andere dat het koord zonder clip niet langer dan 22 cm mag zijn, dat er geen onderdelen los kunnen raken, en dat alle gebruikte materialen zeker vrij zijn van schadelijke stoffen. (Daarvoor zijn dus wel certificaten nodig).
  Testen is bij speenkoorden niet verplicht, maar er zijn de afgelopen jaren al meerdere terugroepacties geweest, omdat speenkoorden toch niet veilig bleken te zijn. Wil je zeker zijn, laat je artikelen dan testen!

  Bijtringen moeten getest worden volgens de EN 71-1 en EN 71-2. Reken qua kosten per model op 200-250 euro. Begin je dus net, en wil je aan alle eisen voldoen, dan kan het slim zijn om maximaal 2-3 basismodellen te ontwerpen, en daarbinnen met kleuren te variëren.
  Ieder 'model' heeft officieel een aparte test nodig. Een model is een bepaalde volgorde van kralen. Als je 1 bijtring hebt laten testen, weet je dat je manier van knopen veilig is, maar bij andere samenstellingen van kralen werken er andere krachten op de individuele kralen, en kunnen de resultaten van de tests dus ook anders zijn.

  Als je kralen gebruikt die niet volledig chemisch gecertificeerd zijn, moet je daarnaast ook iedere kleur apart laten testen! Vooral de kosten voor de chemische tests lopen enorm snel op. Als je alleen materialen gebruikt die je bij mij hebt gekocht zijn alle kleuren dus al getest, en hoef je alleen de stevigheidstests nog te betalen.

  Let op: de afgelopen jaren zijn er 9 terugroepacties geweest mbt speenkoorden. Als je controle krijgt (bijvoorbeeld door een anonieme melding), moet je kunnen aantonen dat alles volgens de regels verloopt, en moet je dus ook kunnen aantonen dat de materialen volledig getest zijn. Kun je dat niet, dan krijg je een paar weken de tijd om de boel alsnog in orde te maken (op eigen kosten). Komen je artikelen niet door de test? Dan moet je alle soortgelijke exemplaren terugroepen en vergoeden aan de klant.
  Heb je alleen materialen van mij gebruikt? Dan gaat het dus puur om het testen van de stevigheid van het artikel. Heb je er ook materialen van andere verkopers in gebruikt? Dan bestaat de kans dat niet alle kleuren afgedekt zijn door de certificaten (vaak wordt er dus maar 1 kleur getest voor de basiscertificaten), en niet alle verplichte tests zijn uitgevoerd. Deze zul je dan dus ook per gebruikte kleur nog moeten laten uitvoeren!


  Hieronder vind je de dossiernummers van mijn eigen tests, die je kunt doorgeven als je zelfgemaakte artikelen zou willen laten testen, of die je kunt gebruiken als je bij SGS de echtheid van de certificaten wilt checken.
  Als je op de dossiernummers hieronder klikt, vind je een pdf van het desbetreffende rapport (waarin ik de fabrikant heb doorgestreept, vanwege de grote investering die ik heb gedaan).

  Siliconen:
  2019: GZHL1908032731IP

  2019: GZHL1908034854IP
  2020: SHAHG2014484201
  2020: SHAHG2014476501

  Hout:
  2019: GZHL1908032730IP

  2020: SHAHG2014466901

  Satijndraad:
  2019: GZHL1908032729IP

  2020: SHAHG2014479401

  Kliksluitingen:
  2019: GZHL1908032724IP

  2020: SHAHG2014474401

  Speelkoordringen:
  2019: GZHL1908034853IP

  2020: SHAGH2014476101

  Onderaan deze pagina vind je de voorbladen van de tests, zodat je in 1 oogopslag kunt zien waarop getest is.

  Algemene veiligheidsopmerking tav de artikelen die ik verkoop:

  • Siliconen producten zijn in eerste instantie geproduceerd om gebruikt te worden door baby's met doorkomende tandjes. Een aantal artikelen bleek (gelukkig) ook geschikt voor gebruik door stevige bijters. Hoewel siliconen behoorlijk stevig en veerkrachtig zijn, is het erg belangrijk om de producten regelmatig te controleren op beschadigingen.
  • De plastic veiligheidssluitingen en speelkoordringen zijn niet bedoeld om op te bijten! Mocht jouw kind daar toch de voorkeur voor blijken te hebben, houd dan goed in de gaten of de sluiting heel blijft!
   Bevestig een speenkoord of speelkoord altijd ergens aan, zodat er niet direct op de sluiting gebeten wordt. Kinderkettingen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar, zijn geen speelgoed, en dienen uiteraard ook regelmatig op beschadigingen gecontroleerd te worden.
  • Ik ben heel lang bezig geweest om manieren te vinden om de siliconen zó te rijgen, dat er bij normaal gebruik absoluut geen kralen los kunnen raken. Zo zijn, volgens mijn instructie, bijtringen aan twee kanten geknoopt. Mocht onverhoopt de laatste knoop ooit losraken, dan moet het draad eerst nog helemaal terug door alle kralen, waarna er alsnog een driedubbele knoop rest.
   Bij artikelen met kliksluitingen raad ik aan om een knoopje direct achter de sluiting te leggen, waardoor de draad niet terug kan schuiven en de knoop bloot kan komen te liggen (daardoor zou de sluiting namelijk los kunnen raken).
  • Hoewel ik veel tijd en zorg heb besteed aan de hulpfilmpjes om veilig te rijgen, is het belangrijk om de artikelen alleen onder toezicht te laten gebruiken, en kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor het eindresultaat. De filmpjes zijn er puur om jullie op weg te helpen. Ik heb ze ooit gemaakt omdat ik hele gevaarlijke dingen zag gebeuren, maar de eindresultaten zijn niet officieel getest. Wel heb ik zelf natuurlijk op allerlei manieren stevig kracht op de artikelen uitgeoefend, en geprobeerd of het draad echt niet los kon raken. De uiteindelijke stevigheid en veiligheid van wat je maakt, is je eigen verantwoordelijkheid.
   Geef geen speenkoorden, speelkoorden of bijtringen mee naar bed!
   Zorg daarnaast dat speenkoorden en speelkoorden niet te lang zijn. Een speenkoord mag, zonder clip, maximaal 22 cm lang zijn, zodat het niet om het nekje van je kindje verstrikt kan raken.

   

  Nota bene: Maak je zelf een artikel van kralen die je bij mij koopt, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van dit product. Ook als je gebruik maakt van mijn hulpfilmpjes.

  De instructies zijn in de eerste plaats bedoeld voor particulieren die iets voor eigen gebruik willen maken.

  Maak je bedrijfsmatig artikelen van siliconen kralen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het laten testen van de stevigheid hiervan. (De chemische tests heb ik dus al voor je laten doen).

  Als je twijfelt over de stevigheid, begin dan alsjeblieft opnieuw! Blijf bij het gebruik van siliconen kralen altijd je gezonde verstand volgen, dus laat je kinderen bijvoorbeeld nooit zonder toezicht met geregen artikelen spelen, en zorg dat ze niet bij de losse kralen kunnen!

   

  Ben je het niet eens met mijn manier van knopen? Dat kan! Voel je vrij om zelf een andere manier toe te passen, maar blijf altijd de veiligheid centraal stellen.
   

  De voorbladen van de nieuwe certificaten uit 2020, waarin de nieuwste versie van de EN 71-3 is verwerkt:


  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Ik sla cookies op voor een beter werkende website. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »