• Gratis verzending vanaf 50 euro (NL & BE)
 • Onafhankelijk getest volgens EU-normen
 • Op vrijdag 27-1 verzend ik tot 16u

4.9900+ beoordelingen

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

Ik bouw aan een nieuwe website! Wensen of tips? Laat het weten! Samen maken we een top-site!

  Lees hier meer over de regels om baby-artikelen te mogen verkopen in Europa

   

  Toen ik in 2013 begon, was er nauwelijks informatie over testen en certificeren te vinden. Dat is de reden dat mijn kralen uiteindelijk pas sinds 2019 volledig getest zijn, en ik de baby-artikelen die ik jaren geleden maakte zelfs helemaal nooit heb laten testen...

  Inmiddels is er meer informatie te vinden, maar spreken partijen elkaar soms enorm tegen, waardoor er voor veel mensen nog steeds heel veel onduidelijk is.

  Sinds 2019 heb ik meerdere keren contact gehad met SGS in zowel Nederland als China, om zo helder mogelijk te krijgen wat precies de wettelijke regels voor Europa zijn.

  Op mijn pagina over veiligheid vind je al heel veel informatie, maar ik wilde er toch ook nog even een blog aan wijden.

  Keurmerk?

  Het enige erkende Europese 'keurmerk' dat is toegestaan voor speelgoed, is de CE-markering.
  Deze markering moet de fabrikant/maker aanbrengen op ieder product dat volledig aan alle Europese eisen voldoet.  Om dat te mogen doen, moet je onder andere kunnen bewijzen dat alle gebruikte kleuren vrij zijn van gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het heel belangrijk dat het artikel op stevigheid en brandbaarheid is getest in een laboratorium van een erkend onderzoeksinstituut. De omstandigheden die daar gebruikt worden zijn namelijk onvoldoende thuis na te bootsen. Pas na al deze tests weet je zeker dat het artikel voldoet aan de speelgoedrichtlijn, en voldoe je dus aan de regels.
  Bij speelgoed moet ieder 'model' apart getest worden. In het geval van een bijtring betekent dat, dat een andere samenstelling/volgorde van vormen kralen opnieuw getest zal moeten worden om volledig aan de eisen te voldoen.


  Maar dat is toch heel duur?

  Als ik heel eerlijk ben, zijn er maar héél weinig ondernemers die dit echt allemaal op orde hebben. De hoge kosten van testen spelen daar waarschijnlijk een grote rol in.
  Zelf ben ik inmiddels ook ruim 16.000 euro verder, voor alle tests die ik heb laten doen. Dit jaar zal dat totaal waarschijnlijk tussen de 20.000-25.000 euro uit gaan komen.

  Toch heb ik ervoor gekozen om alles te laten testen. Niet alleen omdat dat wettelijk verplicht is (ik importeer en verkoop namelijk materialen die overduidelijk worden verkocht voor gebruik door baby's en kinderen, en ben daarom als importeur verantwoordelijk voor het controleren van de claims van de fabrieken), maar ook omdat ik op die manier 100% zeker weet dat ik veilige materialen verkoop, en jullie al een heel eind op weg help als je artikelen wilt maken om te verkopen. De chemische tests zijn namelijk veel duurder dan de stevigheidstests.

  Bij het testen op chemische eigenschappen moeten alle kleuren goedgekeurd worden. Het basismateriaal, siliconen, bevat namelijk geen stoffen die kwaad kunnen, maar juist de verfstoffen die worden toegevoegd kunnen bijvoorbeeld zware metalen bevatten.

  Siliconen kralen worden alleen geproduceerd in China, en de regels daar zijn nou eenmaal altijd nog soepeler dan in Europa. Er kan daarom op basis van tests op 1 kleur niet met zekerheid gezegd worden dat álle kleuren veilig zijn.

  Fabrikanten laten meestal tests uitvoeren op 1 van hun kleuren, en alleen volgens Amerikaanse normen, die onvolledig zijn voor gebruik in Europa.

  Toen ik dus in 2019 checkte of de claims van de fabrikanten klopten, was er onvoldoende bewijs. Omdat de fabrikanten het nut niet zagen van het uitvoeren van extra tests, heb ik zelf de kosten voor de tests op me moeten nemen. In 2022 checkte ik opnieuw de certificaten van de fabrieken, en helaas was er in die drie jaar niets veranderd... Nieuwe tests komen dus opnieuw voor mijn rekening.

  Terug naar de stevigheid:

  Voor speenkoorden zijn stevigheidstests niet strikt verplicht. Wel is het natuurlijk heel verstandig om toch de combinatie van clip, draad en je knoopmethode eenmalig te laten testen. Zelf heb ik bijvoorbeeld in het verleden heel slechte ervaringen gehad met de stevigheid van siliconen speenclips (daarom verkoop ik nu alleen nog grote, saaie speenclips uit Europa ;-) )

  Bij bijtringen worden grote krachten uitgeoefend op de ring tijdens de test. Alles wat je aan de ring hangt, maakt de ring natuurlijk extra kwetsbaar. (bijvoorbeeld houten ringen). Maak je een bijtring met daaraan een bijthanger, zorg dan dat je zeker weet dat die bijthanger apart ook door de test komt. In combinatie met kralen zal de hanger anders ook sowieso afgekeurd worden.
  Om jullie daarbij te helpen verkoop ik alleen hangers die door speelgoedtests zijn gekomen. Op dit moment zijn dat alleen de olifanten, maar in 2023 wil ik nog een aantal andere hangers laten testen en in het assortiment opnemen.

  Om over na te denken:

  Steeds vaker zie ik mensen proberen om 'bijzondere' creaties te maken. Logisch, want je wilt je onderscheiden van de concurrentie, als je een eigen bedrijfje hebt.
  Toch waarschuw ik mensen altijd, als ze om mijn hulp vragen. Blijf bedenken voor wie je eigenlijk je producten maakt. Baby's. 
  Baby's vinden het niet belangrijk dat iets er tof/fantastisch gestyled uitziet. Baby's houden van kleurtjes en structuurtjes. Die structuurtjes hoeven geen bijzondere vormen te zijn (zo zijn siliconen strikjes bijvoorbeeld niet stevig genoeg voor baby-artikelen). Kies voor baby-artikelen altijd voor vormen met zo min mogelijk kleine 'uitsteeksels'.

  Het allerbelangrijkste, wat mij betreft: Blije baby's, maar vooral VEILIGE baby's. Houd het simpel!

  En alsjeblieft: als je baby-artikelen voor de verkoop maakt, overweeg serieus om ze te laten testen! Als jij namelijk claimt dat alles veilig/goedgekeurd is, maar je dat niet met Europees erkende documenten kunt onderbouwen, loop je niet alleen het risico op een boete, maar ook op het moeten terugroepen van alles wat je verkocht hebt...

  Zelf heb ik gekozen voor testen bij SGS. Niet de goedkoopste, maar wel wereldwijd bekend en erkend. Kies je voor een andere plek om te laten testen, ga dan altijd goed na of je er inderdaad erkende documenten voor terugkrijgt!  Ik hoop dat jullie verstandige keuzes blijven maken!

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Ik sla cookies op voor een beter werkende website. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »